Goede voeding

0
Ons lichaam werkt dag en nacht. Om het goed te kunnen gebruiken zullen we het goed moeten verzorgen. Goede voeding is daarom van groot belang. Het juiste voedsel geeft energie om lichaamsfuncties goed te laten functioneren en het voorkomt ziektes.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is onderverdeeld in vier groepen.

  • 1: Brood, aardappels, peulvruchten, rijst en deegwaren. In deze voeding zitten koolhydraten.
  • 2: Groenten en fruit. Deze bevatten voedingsvezels en vitamines.
  • 3: Melkproducten, vleeswaren en vis. Hierin treffen we kalk, ijzer en eiwitten.
  • 4: Margarines en olie. Boordevol vitamines en vetzuren die niet door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Om onze motor goed te kunnen laten draaien zullen we moeten zorgen voor voldoende energie en bouwstoffen.

Energie

Een belangrijke bron hiervoor zijn de koolhydraten. Door omzetting in suiker zijn ze een belangrijke voedingsbron. Ook vetten leveren energie. Daarnaast zijn ze belangrijk voor de aanmaak van nieuwe lichaamscellen.

Vetten kunnen we verdelen in goede en slechte. Ook wel onverzadigde en verzadigde genoemd. De onverzadigde verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en voorkomen daarmee hart en vaatziekten. In lekkere hapjes zoals chips en koekjes zitten veel verzadigde vetzuren.

Bouwstenen

Ons lichaam bestaat uit cellen die telkens afgebroken en weer aangemaakt worden. Deze lichaamscellen bevatten voor een deel eiwitten. Deze gebruiken we om onze spieren en botten in orde te houden. In tegenstelling tot koolhydraten en vetten kunnen eiwitten niet door ons lichaam worden opgeslagen. Daarom dienen we ze regelmatig te eten. Eiwitten zitten vooral in dierlijke producten zoals melk en vlees. Maar ook aan de vegetariërs is gedacht. Die kunnen ze halen uit peulvruchten en noten.

Om ons lichaam in goede conditie te houden is het belangrijk gevarieerd te eten. Daarmee vergroten we de kans om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen en verkleinen we de kans op nare ziektes.

schijf0_295