Het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van een dag

0
Voor veel mensen is het ‘s morgens de keuze: langer slapen of ontbijten?

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat ontbijten van doorslaggevend belang is voor de lichamelijke gezondheid en daarvoor hebben ze de volgende argumenten:

Ontbijten is gezond

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen, die regelmatig ontbijten, veel minder vaak lijden aan depressies en stress. Ook hebben ze beduidend minder last van hartaandoeningen, zeker wanneer ze `s morgens graanproducten en fruit eten.

Ontbijten staat ook voor een bewuste levensstijl. Wie zich `s morgens de tijd gunt om te ontbijten, zal ook de rest van de dag goed op zijn lichaam letten.

Gezellig met zijn allen aan tafel

Een op de vier gezinnen ontbijt `s morgens niet en één op de drie besteedt minder dan 15 minuten aan het ontbijt. Ouders hebben hierin een voorbeeldfunctie voor hun kinderen. Het komt het gezin ten goede, wanneer `s morgens iedereen rustig geniet van een gezamenlijk ontbijt voordat ieder zijn eigen weg gaat.

Het ontbijt zorgt voor de dagelijkse vitaminen

Vooral bij kinderen zien we vaak een tekort aan dagelijkse vitaminen, zoals vitamine A, B2 en C. Wie `s morgens start met een goed ontbijt ( muesli met fruit, volkoren brood met kaas en een glas melk) heeft de basis voor de dag gelegd. Dat geldt overigens ook voor volwassenen.

Het ontbijt stimuleert de concentratie

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die `s morgens goed ontbijten zich op school beter kunnen concentreren en daardoor gemakkelijker leren. Ook volwassenen presteren beter na een goed ontbijt. Dit komt met name door het nuttigen van graanproducten, die koolhydraten bevatten die langzaam door het lichaam worden opgenomen. Hierdoor bouw je energie op voor de hele dag. Dit in tegenstelling tot de snelle tussendoortjes die vaak gegeten worden.

Ontbijten voorkomt overgewicht

Wie graag wil afvallen, kan het beste beginnen met goed ontbijten. Dan voorkom je het hongergevoel gedurende de dag. De snacks die op zo`n moment gegeten worden, bevatten meestal veel vetten en suikers.

Lekker bakkie koffie? 

Voor veel mensen het mooiste moment van de dag. Het eerste kopje koffie… “What else?”

koffie

 

Reacties zijn gesloten.