Werk je om te leven, of leef je om te werken?

0
“Ik ben kapot”, “Ik kom om in het werk”, “Ik heb het helemaal gehad met alle stress”. Dat zeggen we allemaal wel eens. Op zijn minst denken we het van tijd tot tijd.

Balans werk/prive

Als de verhouding tussen arbeidstijd en vrije tijd niet meer klopt en we steeds meer gaan werken omdat we denken dat het bedrijf dat van ons verwacht, zal dat op de langere termijn een negatieve invloed hebben op onze gezondheid en ons sociale leven. Wanneer we onze relatie, vrienden en familie verwaarlozen en onze hobby’s niet meer uitvoeren, zal dat uiteindelijk leiden tot een persoonlijke crisis.

Carrière maken

De meeste mensen beleven veel vreugde aan het opbouwen van een carrière. Dat is ook prima. We hebben veel tijd en geld geïnvesteerd in een opleiding en willen een functie uitoefenen, waarin we tot bloei komen, die ons uitdaagt en waar we goed geld mee verdienen. Maar als de carrière (gewild of ongewild) onze enige levensinvulling wordt, gaat er iets mis. We komen dan in een vicieuze cirkel terecht. Enerzijds zijn we bang om onze relatie en familie tekort te doen, als we teveel werken. Anderzijds is er het risico dat we niet hogerop komen als we teveel tijd besteden aan privézaken.

Vergeet je privéleven niet

Wie alleen maar oog heeft voor zijn carrière, loopt een groot risico om op den duur opgebrand te raken. Mensen die denken dat ze op hun werk onmisbaar zijn, geloven in sprookjes. Op je werk gaat het om de prestatie die je verricht, in je privéleven om de persoon die je bent. Wie zich daarvan bewust is, leeft veel rustiger.

 

Reacties zijn gesloten.